Jumaat, 17 Januari 2014

Jenis-Jenis Masalah Keputihan Wanita

Anda mempunyai masalah KEPUTIHAN?

ü  Keputihan kerap keluar hingga anda rasa gatal

ü  Anda terpaksa memakai panty liner setiap hari.

ü  Bahagian sulit anda BERBAU dan  anda rasa MALU


Mengenal Masalah Keputihan Melalui Warna

Apa itu Keputihan?
Keputihan atau candidiasis vaginal adalah lelehan yang keluar dari dalam vagina secara berlebihan. Bagi keputihan yang normal, biasanya tidak keluar dari vagina..tetapi tidak semua lelehan yang keluar adalah keputihan yang dikategorikan sebagai penyakit.

Bagaimana menentukan keputihan yang berpenyakit?

Dalam kebanyakan kes, keputihan yang berlaku pada wanita adalah disebabkan jangkitan kulat. Keputihan boleh terjadi akibat jangkitan kulat, virus atau parasit yang lain. Ianya boleh dikesan melalui pemerhatian terhadap warna, bau dan simptom yang timbul.

1. Jernih

Sekiranya, lelehan yang dialami berwarna jernih dan banyak lendir tetapi tidak berbau, anda tidak perlu risau. Keadaan ini merupakan sesuatu yang normal. Lazimnya, lelehan daripada warna seperti ini akan keluar dua minggu menjelang haid, sekitar waktu subur atau apabila hormon estrogen berlebihan mahupun stress. Malah, keputihan seperti ini turut sering dialami oleh kebanyakan wanita hamil.

2. Putih

Lain pula halnya jika lelehan yang keluar berwarna putih, berair dan berbau busuk. Malah, jika kegatalan di sekitar kemaluan dialami dan disertai dengan rasa sakit ketika membuang air kecil maka kemungkinan besar anda menderita jangkitan yang disebabkan oleh sejenis kulat dikenali sebagai candida albicans. Kulat ini sememangnya paling sering hinggap di bahagian intim wanita.

3. Putih Pekat

Sekiranya lelehan yang keluar kelihatan seperti susu pekat, melekit, sangat banyak dengan bau yang tidak begitu menyenangkan, berkemungkinan berlaku radang pada serviks dan vagina. Dalam keadaan tertentu terutamanya ketika keadaan menjadi lebih teruk, rupa lelehan itu akan kelihatan seperti tairu. Untuk makluman anda, masalah ini sebenarnya turut berpunca daripada jangkitan candida albicans.

4. Coklat

Lelehan yang berwarna coklat, berair, sangat banyak dan lembap merupakan petanda anda mengalami masalah gangguan pembuluh darah pada serviks atau endometriosis. Warna coklat tersebut timbul akibat perdarahan seperti keguguran, haid tidak teratur ataupun darah segar yang apabila kering bertukar warna menjadi coklat.Bagi anda yang mungkin mengalami lelehan yang berwarna merah muda, cair, sangat banyak tetapi tidak berbau maka berkemungkinan berlaku jangkitan bakteria yang tidak khusus. Biasanya keputihan ini terjadi setelah melahirkan. Selain daripada itu, ia juga mungkin haid, pendarahan di pangkal rahim, faraj atau dalam rahim. Antara lain, gejala ini turut timbul saat anda mengalami masalah hormon estrogen berlebihan.  sumber -

Bagaimana Ranjang Mawar Mengurangkan Masalah Keputihan?

Ranjang mawar merupakan jamu buatan orang kampung dari utara dengan ramuan berikut

- Daun Mas Cotek
- Manjakani

- Nenas Batu

- Ibu Gamat

- Madu Lebah

- Akar Kayu Sari Rapat.

Jadi khasiat Jamu Ranjang Mawar ini bukan sahaja merawat masalah keputihan tetapi juga masalah kewanitaan yang selalu dihadapi oleh wanita.Antaranya seperti berikut


> merawat keputihan dan lendiran yg banyak
> menyempitkan rahim
> merawat dan menyembuh luka-luka dalaman semasa dalam pantang dan selepas bersalin serta mengecutkan peranakan
menghilangkan gatal-gatal di faraj wanita
> melancarkan peredaran haid
> melawaskan pembuangan air kecil dan air besar
> mengembalikan awet muda
> sengugut
> menambahkan tenaga batin

Testimoni Pengguna Jamu Ranjang Mawar
Bagaimana Mengurangkan masalah Keputihan

Bagaimana Mengurangkan masalah Keputihan


Bagaimana Mengurangkan masalah Keputihan

Untuk Maklumat lanjut mengenai Jamu Ranjang Mawar sila hantarkan message anda di 

Tiada ulasan:

Sharing Is Caring :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...